Uppleva & Besöka

Uppleva & Besöka

I denna vackra och vildmarkslika socken finns massor att göra och uppleva både för besökare som invånare.
Friluftsliv som vandring, cykling, skidåkning och paddling. Eller fiske och naturupplevelser i något av våra naturreservat. Samt medeltida fäbodkultur, kulturevenemang och hantverk.

 

Cykla fina utmärkta leder. Vandra historiska vandringsleder. Paddla i vackra Venjanssjön, Litterån, Vanån eller Tandsjö-Dragsjön. Bada i å eller sjö. Åk skidor i krispigt vinterlandskap. Det finns något för alla i Venjans sockens natursköna unika vilda marker.

Här kommer du att hitta ditt smultronställe, känna historiens vingslag i en medeltida fäbod, se en magisk solnedgång, ta ett skönt dopp eller kanske en riktig genomkörare på en av våra fina cykelleder. Något som både invånare och besökare uppskattar. Det är bara att sätta igång och börja upptäcka och uppleva.

 

Upplev urskogslika skogar nordväst om Venjan med mycket höga naturvärden och med ett överflöd av annars hotade arter tack vare frånvaro av modernt skogsbruk. Här lever björn, lodjur, älg, bäver och utter.

De sex naturreservaten; Gåstjärnskölen, Skärmyren, Nordbläster, Ålderfljot, Hartjärnsberget och Gessi bildades alla 2007 tack vare att små skiften kunde slås ihop i syfte att bevara unika naturskogsmiljöer och arter med orörd skog. På Malungssidan ligger också den fina Lybergsgnupen med sina 657 meter över havet och milsvid utsikt. Marken ägs av staten och förvaltas av länsstyrelsen i Dalarna.

Ta en fridfull dagstur till någon av dem och upplev vildmarken. Kom ihåg att först ta på vad du får och inte får göra i ett naturreservat.

 

I Venjans socken finns många fina och olika sorters fiskevatten. I socknen finns tre fiskevårdsområden; Norra Venjan FVO, Södra Venjan FVO och Venjanssjöns FVO. Där du köper fiskekort kan du få en karta över vattnen i respektive område. För Venjanssjön behövs ingen karta då den syns rätt väl. Lycka till med fisket!

 

I Venjans socken finns hembygdsföreningar, gammelgårdar, många fäbodar, museum och hantverk att uppleva. Dessutom ett alldeles speciellt ångfartyg. Årliga evenemang anordnas i bygden såsom Sockenvecka, dans i både Venjans och Gävunda folkpark, Venjanskarnevalen, Venjans salonger och julmarknad.

 

Boende

Campa, bo på vandrarhem, i klubbstuga, lägenhet eller i stuga. Här är några tips. Det finns även flera privatpersoner som hyr ut delar eller hela hus och dessa kan du finna på till exempel Airbnb, Stugknuten, Stugnet, Novasol och Hyrboende.